Articles

Универзитет у Новом Саду - Технолошки факултет - Хемијско инжењерство - ОАС - ТТ

Студијски програм - Хемијско инжењерство

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - ...

Диплома/титула - Инжењер технологије

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Технолошки факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета -  http://www.tf.uns.ac.rs/studije/osnovne/osn-heming-hpi-opis.php ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
У оквиру студијског програма Хемијско инжењерство образују се и оспособљавају стручњаци из уже научне области Хемијско инжењерство, способни да самостално организују и воде процесе производње у хемијској, нафтно-петрохемијској, прехрамбеној и фармацеутској индустрији. Осим тога стечено знање представља потребну теоријску и практичну основу за наставак академског образовања у области Технолошког инжењерства.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Студијско подручје Хемијско процесно инжењерство у својој дугогодишњој традицији има  инжењерски приступ решавању проблема и заснива се на класичним курсевима препознатљивим у свету под именом ""Chemical engineering"". Применом физичко-хемијских метода на савременој опреми дефинишу се процесни параметри, а анализом резултата дефинишу се процесни параметри и њихове интеракције у циљу унапређења технолошких поступака. На овом студијском подручју успешно се оспособљавају кадрови за самостално моделовање, пројектовање и оптимизацију технолошких процеса и уређаја употребом специјализованих математичко-инжењерских програма. Настава се темељи на концепту мноштва теоријског знања, лабораторијских и погонских вежби, а у циљу развијања креативних способности студената што им омогућава успешан рад у индустрији, институтима, научним и образовним установама.

Студијско подручје Нафтно-петрохемијског инжењерства омогућава стицање знања неопходних за производњу, испитивање и развој, примену и пласман производа нафте, гаса, петрохемијских производа, горива, мазива и алтернативних горива као еколошки прихватљивих производа. Нафтно-петрохемијски инжењер оспособљен је да води, унапређује и оптимизује постојеће хемијско-технолошке процесе у складу са савременим стандардима квалитета, заштите околине и одрживог развоја. Настава на студијском подручју нафтно-петрохемијског инжењерства изводи се уз примену савремених инструменталних метода, уз подршку модерних софтверских пакета и сарадњу са европским универзитетима.  Вишегодишње искуство у сарадњи са компанијама из нафтно-петрохемијске индустрије омогућава стицање актуелних и практичних сазнања, што омогућава  брзо и ефикасно укључивање инжењера у постојеће хемијско-технолошке процесе по завршетку студија.

У оквиру студијског програма Хемијско инжењерство налази се и новооформљено студијско подручје Еко-енергетско инжењерство. Студијско подручје Еко-енергетско инжењерство, укључује мултидисциплинарну примену природних наука, екологије и инжењерских дисциплина, које су неопходне за оспособљавање инжењера овог профила за идентификовање, анализу и решавање постојећих еко-енергетских проблема процесне индустрије, али и њихове припремљености за прихватање изазова у будућности заштите животне средине са аспекта одрживог развоја. Инжењери овог студијског подручја оспособљавају се за рад у процесним технологијама (прехрамбеној, хемијској, петрохемијској, фармацеутској индустрији и биотехнолошкој производњи) у циљу: рационализације процеса производње, примене  обновљивих извора енергије, развоја нових процесних технологија за коришћење секундарних сировина, управљања отпадом, рециклаже споредних производа и пројектовања система заштите околине.

Извори података

Сајт факултета: http://www.tf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.tf.uns.ac.rs/studije/osnovne.php

мај 2014