Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Архитектура на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Архитектура на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - архитектура

Диплома/титула - Дипломирани инжењер архитектуре

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/1974452110/arhitektura  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Архитектуре и урбанизма. То, поред осталог укључује и развој креативних способности и способност критичког мишљења, развијање склоности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Основни циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно конзистентног и употребљивог знања из области архитектуре и урбанизма које може да примени у пракси и константно надграђује сопственим практичним искуством.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је и упознавање студената са изазовима и предностима тимског рада, што је за област архитектуре и урбанизма од изузетног значаја, јер је професионално бављење конципирамо као тимско и мултидисциплинарно. Поред тога, студенти кроз наставни процес развијају способности за саопштавање и кохерентно излагање својих идеја, пројектантског концепта, резултата истраживачког рада, учећи на тај начин облике квалитетне комуникације са стручном и широм јавношћу.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију инжењера архитектуре – Bachelor (BSc) у складу са потребама друштва.
Студијски програм Архитектура и урбанизам је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао дипломске задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма Архитектура и урбанизам је потпуно у складу са дипломским задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују инжењери архитектуре – Bachelor , који поседују компетентност у европским и светским оквирима.
Исход процеса учења је знање које студентима омогућава коришћење стручне литературе, примену знања при суочавању са проблемима који се јављају у професији, и омогућавање, у случају да се студенти за то определе, наставка студирање кроз дипломске академске студије, на матичном или неком другом факултету.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти основних академских студија архитектуре и урбанизма су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Када је реч о специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма основних студија Архитектуре и урбанизма, студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина одабране студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Свршени студенти Архитектуре су способни да на одговарајући начин напишу и презентују резултате свог истраживачког рада, односно графичким средствима конкретизују и представе свој пројектантски рад. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу информационо-комуникационих технологија као и на оспособљавању студената да користе најновије програмске пакете за потребе пројектовања и графичке презентације.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним октужењем.
Студенти су оспособљени да конципирају пројекте на основу задатог програма, раде на њиховој разради, координирају рад осталих укључених у процес, организују рад пројектантског тима, припреме документацију за грађење, надгледају или управљају процесом саме изградње. Током школовања студент стиче способност да самостално решава пројектантске задатке, ради на могућим решењима и да одговорно донесе одлуке о примени финалног решења, јасно расуђујући о свим његовим квалитетима.
Свршени студенти основног академског курса из области архитектуре и урбанизма стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије и у потпуности су упознати са позицијом и одговорношћу будућих пројектаната у промовисању и примени принципа одрживе архитектуре и урбанизма.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014