Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Дигиталне технике,дизајн и продукција у архитектури и урбанизму на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Дигиталне технике,дизајн и продукција у архитектури и урбанизму на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - архитектура

Диплома/титула - Мастер инжењер архитектуре

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n1686104186/digitalne-tehnike--dizajn-i-produkcija-u-arhitekturi-i-urbanizmu ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области
дигиталних техника дизајна и продукције у архитектури и урбанизму. То, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребних струци.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно продубљеног знања из пројектовања, визуализације, и грађења објеката који у процесу израде пројектне документације и извођења радова подразумевају специјализоване KАД/KАМ технологије. Истовремен, циљ овог студијског програма је и упознавање студената са тимским радом, која је за за ову мултидисциплинарну област од кључног значаја.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију Мастер инжењера дигиталног дизајна у архитектури у складу са потребама архитектонске струке и константног развоја и имплрементације нових технологија у процес пројектовања и грађења.
Реализацијом оваквог студијског програма мастер академских студија школују се инжињери мастери Дигиталне технике, дизајн и продукција у архитектури и урбанизму који су оспособљени за позив KААД специјалисте и поседују компетентност у европским и светским оквирима.
Истовремено, добија се школовани кадар који одговара потребама националне берзе рада у практичној примени знања и вештина неопходних за пројектовање и грађење специфичних архитектонских програма и задатака.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија дигиталних техника дизајна и продукције у
архитектури и урбанизму су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, решавање реалних проблема из области KАД/KАМ технологија у архитектури.
Квалификације које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти:
- који су показали знање и разумевање у области дигиталног дизајна у архитектури, које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;
- који су у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научног поља;
- који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
- који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма мастер академских студија, студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина одабране студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Мастер студенти дигиталног дизајна у архитектури су способни да на одговарајући начин пројектују, презентују и изведу резултате свог рада.
Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу KАД/KАМ технологија, специфичних хардверских ресурса, као и на оспособљавању студената да користе најновије програмске пакете, за потребе пројектовања и графичке презентације.
Свршени студенти мастер академског курса из областидигиталних техника дизајна и продукције у архитектури стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије и у потпуности су упознати са позицијом и одговорношћу будућих пројектаната у промовисању и примени принципа одрживе архитектуре и урбанизма.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014