Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Електроенергетски софтверски инжењеринг на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Електроенергетски софтверски инжењеринг на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула - Мастер инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/1507141017/elektroenergetski-softverski-inzenjering  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма Електроенергетски софтверски инжењеринг је стицање компетенција и истраживачки и научно оријентисаних академских вештина из области савремених информационих технологија, као и специфичних практичних вештина неопходних за прављење софтвера за електроенергетске системе. То укључује развој креативних способности истраживања релевантих проблема и њиховог решавања, као и способност критичког мишљења, али и развијање способности за тимски рад на реализацији истраживачких пројеката уз примену адекватних научних метода.
Циљ студијског програма је да образује истраживаче који поседује потребна теоријска и практична знања из свих неопходних дисциплина, способност истраживања у тим дисциплинама као и специфичне вештине из примене релевантих технологија у тим дисциплинама,засноване на експертским знањима и разумевању инжењерских законитости које владајуупоменутим дисциплинама.
Посебни циљеви, који су у складу са циљевима образовања мастер инжењера на Факултету техничких наука у Новом Саду, су развијање свести о потреби сталног сопственог усавршавања, као и развој способности за саопштавање и преношење сопствених знања и резултата, како сарадницима у послу, тако и стручној, а и широј јавности, али и развијање свести о проблемима и обавезама професионалне праксе који укључују питања сигурности, етике, екологије и друштвеног развоја.

Исходи
Сврха студијског програма Електроенергетски софтверски инжењеринг је образовање студената за професију мастер инжењера електротехнике и рачунарства у складу са потребамадруштва. Студијски програм Електроенергетски софтверски инжењеринг је конципиран тако да мастер инжењерима електротехнике и рачунарства обезбеђује стицање компетенција у области истраживачко оријентисаног приступа прављењу софтвера уопште, као и софтвера за електроенергетске системе, из чега произилазе основни елементи друштвене оправданости и корисности овог програма и његове
перспективе. Факултет техничких наука у Новом Саду је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике, технологије, организације, управљања и стварања подлога за научно-истраживачке захвате у овим областима. Сврха студијског програма Електроенергетски софтверски инжењеринг је потпуно у складу са наведеним основним задацима и циљевима Факултета техничких наука у Новом Саду.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери електротехнике.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер инжењери електротехнике и рачунарства након завршетка студијског програма
Електроенергетски софтверски инжењеринг поседују способност истраживања професионалних проблема, њихове анализе, синтезе њихових решења, критичког процењивања њихових добрих и лоших страна, као и доношења стручних одлука. Они поседују капацитет за наставак школовања на докторским студијама.
Специфичне способности - знања и вештине мастер инжењера електротехнике и рачунарства, стечене на овом студијском програму, укључују експертско познавање и разумевање дисциплина релевантних за овај студијски програм као основе за успешним бављењем практичних проблема уз употребу одговарајућих метода и поступака. Посебно се профилише способност повезивања основних теоријских знања из различитих области са њиховом практичном применом. Мастер инжењери електротехнике и рачунарства су способни да на одговарајући начин искажу, елаборишу и презентују резултате свог рада.
Мастер инжењери електротехнике и рачунарства поседују компетенције за примену стечених знања и вештина у пракси и стално иновирање тих знања и вештина, компетенције за генерисање нових стручних и научноистраживачких информација и њихову примену у сопственом подручју рада, као и оспособљеност за сарадњу са локалним и међународним друштвеним, јавним и стручним окружењем.
Мастер инжењери електротехнике и рачунарства поседују и истраживачки потенцијал и оспособљени су за тимски рад и примену принципа професионалне и пословне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014