Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Енергетика,електроника и телекомуникације - САС - ТТ

Студијски програм - Енергетика,електроника и телекомуникације

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула - Специјалиста инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - САС - специјалистичке академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n811386924/energetika--elektronika-i-telekomunikacije ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљеви студијског програма се могу груписати у неколико категорија:
Техничко знање. Програм обезбеђује дубоко познавање барем једне од специјализованих области: енергетикее, електронике, инструментације, мерења, телекомуникација и обраде сигнала.
Практична знања. Добијање неопходних знања за формулисање проблема и пројеката, као и плана за њихово решавање коришћењем разнородних техничких знања и вештина. То, поред осталог укључујеи развој креативних способности разматрања проблема и способност  критичког мишљења.
Комуникативност и тимски рад. Добијање неопходних знања за активно коришћење барем једног светског језика, уз развијање способноти за презентовање сопствених резултата стручној и широј јавноски као и развијање способности за тимски рад.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију специјалиста инжењера
електротехнике и рачунарства у области Енергетике, електронике и телекомуникација у складу са потребама друштва као и појединца.
Студијски програм Енергетика, електроника и телекомуникације је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова у области технике. Сврха студијског програма Енергетика, електроника и телекомуникације је потпуно у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују дипломирани инжењери -специјалисти електротехнике и рачунарства који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Специјалисти инжењери електротехнике и рачунарства, који заврше студијски програм Енергетика, електроника и телекомуникације су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе, који по својој сложености, који захтевају широка теоријско-практична знања из области енергетике, електронике и телекомуникација. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Савладавањем студијског програма стиче се дубоко познавање барем једне од специјализованих области. Студијски програм оспособљава студенте за решавање конкретних проблема уз употребу стручних и научних метода и поступака.
Свршени студенти специјалистичких академских студија Енергетике, електронике и телекомуникација су способни да на одговарајући начин напишу и да презентују резултате свог рада.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним друштвеним и међународним октужењем.
Свршени студенти овог студијског програда оспособљени су за тимски рад и развој професионалне етике.
По правилу компентенција студената се верификује и кроз барем један рад на међународним конференцијама, односно патентима или техничким решењим из области завршног-специјалистичког рада.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380195/specijalisticke-akademske-studije

мај 2014