Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Индустријско инжењерство на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Индустријско инжењерство на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - индустријско инжењерство и инжењерски менаџмент

Диплома/титула - Дипломирани инжењер индустријског инжењерства

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/1532697615/industrijsko-inzenjerstvo ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Индустријско инжењерство. То, поред осталог, укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно потребног знања из основних инжењерских дисциплина (математика, механика, ...), из машинства, електротехнике, производних технологија, управљања системима, програмирања и примене савремених информационих технологија, али и из групе економских, предузетничких и менаџерских предмета.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака способног за тимски рад, као и развој способности за саопштавање и преношење својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију дипломираног инжењера индустријског инжењерства у складу са потребама друштва.
Студијски програм Индустријско инжењерство је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма Индустријско инжењерство је потпуно у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују инжењери Индустријског инжењерства који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Студенти који заврше основне академске студије Индустријског инжењерства су оспособљени да препознају, проналазе и решавају проблеме у процесима рада у материјалној и нематеријалној производњи у свим подручјима људске делатности. Такође препознају, проналазе и решавају проблеме у системима у којима се ти процеси одвијају. Знања која поседују, а која спадају у подручје њихове делатности су предмети рада (производи), средства рада (технологије) и људи (људски ресурси). Поседују компетенције да повезују производне, енергетске и информационе технологије, организационе структуре и управљачке поступке производних и услужних система.
Дипломирани инжењер индустријског инжењерства је мост између циљева менаџмента и активности које треба извршити да би се ти циљеви постигли.
Дипломирани инжењер индустријског инжењерства је оспособљен за оптимизацију процеса производње и пружања услуга. У суштини, компетенције дипломираног инжењера индустријског инжењерства омогућавају истраживање, откривање и решавање проблема и комплексних процеса и задатака у систему, комбиновањем основних природних, техничких и социо-економских аспеката знања, које се стиче током студија.
Студенти који заврше студије су оспособљени за примену знања широког спектра. Могу да пројектују технолошке, производне и услужне системе, организују и управљају производњом. Такође, овладава се најсавременијим знањима из подручја информационих технологија, аутоматизације, система квалитета, одржавања и логистике као саставних елемената производних и услужних система, а планом студијског програма је успостављена корелација између наведених знања. Интеракцијом теоријског знања, аудиторних, рачунарских и лабораторијских вежби, практичног рада у тимовима, омогућава се стицање искуства, вештина и компетенција студента који заврши основне академске студије. Такво знање омогућава оспособљеност за проналажење најкраћег, најбржег и најбољег решења за установљени проблем, као и начин да се оно спроведе у дело. Могу да сагледају слику система у целини и како да повежу његове поједине елементе. Старају се да се постигне изврсност и квалитет у свему што раде, било да су у питању производи, услуге, информационе и друге специфичне технологије.
Дипломирани инжењер индустријског инжењерства, у суштини, поседује знања за унапређење процеса рада, обезбеђење продуктивности, технолошке и финансијске ефикасности система.Нагласак је на унапређењу свих процеса рада, обликовању система и интеграцији људских ресурса, материјала, енергије, информација и других елемената система.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014