Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Инжењерска заштита животне средине-ЗСП - МАС - ТТ

Студијски програм - Инжењерска заштита животне средине-ЗСП

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - инжињерство заштите животне средине

Диплома/титула - Мастер инжењер заштите животне средине

Ниво студија - ЗСП - заједнички студијски програм

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Технички факултет у Зрењанину

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/438122656/inzenjerstvo-zastite-zivotne-sredine--zajednicki-studijski-program-ftn-i-tf-zrenjanin--akreditovano-30-09-2011--godine- ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области
Инжењерства заштите животне средине. Наставком са основних и реализацијом додатих основних научних дисциплина као и додатних стручних предмета степена мастер, омогућава студентима развој креативних способности разматрања проблема и способност самосталности критичког мишљења, развијање способности за тимски рад, кооперативности и овладавање специфичним теоријским, али и апликативним вештинама.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује неопходно знање из основних научних дисциплина (математика, физика, хемија, механика, термодинамика и друге природне науке...), ради формирања реалне слике о процесима који се дешавају у индустријским системима и животној средини као и класичних и посебних инжењерских дисциплина из машинства, електротехнике, програмирања и применењених стручних научних дисциплина из управљања отпадом и опасним материјама, еколошких пројеката, управљања и смањењем ризика у животној средини...
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука у Новом Саду и Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, одрживог развоја и заштите животне средине. Циљ студијског програма је и образовање мастера за тимски рад, уз развој способности за приказ научних резултата стручној и широј јавности, али и формирање мастера који је у могућности да се укључи у научно-истраживачки рад.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера
заштите животне средине у складу са основним потребама друштва.
Студијски програм Инжењерства заштите животне средине је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција, компетиција и квалификација које су друштвено оправдане и корисне.
Факултет техничких наука је дефинисао мастер академске задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области развоја индустрије, привреде, струке, науке и инжењерских техничких дисциплина. Сврха мастер академског заједничког студијског програма Инжењерства заштите животне средине је потпуно у складу са мастер академским задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери
Заштите животне средине који поседују компетентност, компарабилност и компетитивност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер студенти Инжењерства заштите животне средине су компетентни и
квалификовани да решавају комплексне мултидисциплинарне проблеме теоријски и апликативно.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног и самосталног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање и прорачун понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре, а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације компетенције које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти:
1. Који су показали теоријско знање и разумевање у области Инжењерства заштите животне средине, које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког самосталног мишљења;
2. Који су у стању да примене знање у решавању комплексних проблема у новом или непознатом окружењу;
3. Који имају способност да интегришу знање, решавају сложене инжењерске проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже промишљања и одговорностима;
4. Који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
5. Који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма мастер академских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина одабране студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака.
Мастер студенти Инжењерства заштите животне средине су способни да на
одговарајући начин дефинишу и да презентују резултате рада интензивнијим коришћењем информационо-комуникационих технологија.
Мастер студенти поседују додатну компетенцију, у односу на студенте на основним
студијама, за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају заштитом животне средине. Током школовања студент стиче способност да самостално планира и спроводи експерименте статистичке обраде резултата као и да формулише и и донесе одговарајуће закључке.
Мастер студенти Инжењерства заштите животне средине стичу посебне компетиције
да одрживо користе и штите природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014