Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Инжењерски менаџмент - САС - ТТ

Студијски програм - Инжењерски менаџмент

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - индустријско инжењерство и инжењерски менаџмент

Диплома/титула - Специјалиста инжењер менаџмента

Ниво студија - САС - специјалистичке академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n1694895914/inzenjerski-menadzment ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Инжењерски менаџмент. То, поред осталог укључује и даљи развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно продубљеног знања из области које проучава.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију специјалисте инжењера
инжењерског менаџмента у складу са потребама друштва.
Студијски програм специјалистичких академских студија Инжењерски менаџмент је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао друштвене задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма специјалистичких академских студија Инжењерски менаџмент је потпуно у складу са друштвеним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују специјалисти инжењерие из инжењерског менаџмента који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти специјалистичких академских студија инжењерског менаџмента су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђања понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак специјалистичких академских студија стичу студенти:
- који су показали продубљено знање, разумевање и способности у области Инжењерски менаџмент, засновано на знању и вештинама стеченим на дипломским академским студијама а одговарајуће је за истраживање у ужој научној области студија;
- који су у стању да примене стечено продубљено знање, разумевање и способности стечене током специјалистичких студија за успешно решавање сложених проблема у новом или непознатом окружењу, у ужој научним области студија;
- који имају повећану способност да повежу стечена знања и решавају сложене проблеме, да расуђују и да на основу доступних информација доносе закључке који истовремено садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и судова;
- који су у стању да ефикасно прате и усвајају новине и резултате истраживања и да на јасан и недвосмислен начин пренесу своје закључке, знање и поступак закључивања стручној и широј јавности.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма
специјаллистичких академских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих изучаваних дисциплина. Он је способан да на одговарајући начин напише и презентује резултате свог рада.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним окружењем.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају производњом. Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте и статистичку обраду резултата као и да формулише и донесе одговарајуће закључке.
Свршени студенти специјалистичких академских студија Инжењерског менаџмента стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживо развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380195/specijalisticke-akademske-studije

мај 2014