Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Математика у техници на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Математика у техници на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - Примењена математика: Техничке науке; Математичке науке

Диплома/титула - Мастер инжењер примењене математике

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/1640808487/matematika-u-tehnici  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Математике у техници. То, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно продубљеног знања из математике а примењено на области електротехнике, рачунарства, машинства, саобраћаја, грађевинарства и осталих техничких и сродних дисциплина
Поред осталог циљеви студијског програма су:
•Стицање савремених знања о применама математике као науке, њене улоге у другим наукама и друштву
•Усвајање савремених достигнућа примењене математике као науке, као и критички поглед на исте
• Стварање стручног кадра који ће бити оспособљен за формулисање и решавање математичких модела у физици и сродним областима
•Усвајање знања из физике, сродних области ,математичког моделирања физичких и сродних проблема
•Обезбеђивање квалитетног научног подмлатка за потребе образовања и научних достигнућа у области математике.
•Оспособљавање за самостално налажење и коришћење извора информација;
•Развијање свести о даљем професионалном усавршавању.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности.
Сви предмети су конципирани тако да поред фундаменталних теоријских знања омогуће и практично решавање задатака и оспособе студенте за рад. Посебан значај имају знања која се стичу из математичког моделирања јер омогућавају студентима да овладају облашћу која чини основ успешне комуникације између математичара и стучњака из примењених дисциплина. Низ предмета оспособљава студенте за креативно решавање сложених модела из техничко-технолошке и сродних области. Студенти ће бити оспособљени за коришћење напредних аналитичких метода и њихову имплементацију на релевантне проблеме у зависности од изабраног предмета из других студијских програма мастер студијс на ФТН.
Мастер рад на овом програму чини нетривијална примена стечених математичких знања на реални модел. При томе се рад може заснивати на теоријском продубљивању знања стечених на студијама и практичној имплементацији стечених знања на реалан модел.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера примењене математике у складу са потребама друштва да се образују математичари који ће радити на заједничким пројектима са стручњацима из различитих техничких и сродних области имајући у виду и закључке конференције Унеско о образовању у којима се каже да математика и њен стил
размишљања морају постати саставни део опште културе савременог човека, човека који се образујеу данашњим школама, без обзира да ли ће он вршити посао који користи  математику или не.
Сврха овог студијског програма је да продуби знања стечена на основним академским студијама математике, физике и технике и других сродних области., али и да их упозна са неким од савремених проблема и начина њиховог решавања.
Овај образовни програм треба да припреми младе људе за научни и практични рад у различитим областима математике, физике и технике и сродних области то јест стручњаке који ће имати добро знаље из математике за моделирање и решавање конкретних проблема примењујући математичка знања.. Мастер академске студије првенствено су усмерене ка стицању научних основа математичке струке, при чему се не занемарују она стручна знања која су неопходна студентима којима ће ове студије бити завршне и који ће, знањем које су стекли, моћи успешно да се запосле и укључе у тимове стручњака из разних области . Мастер инжењери примењене математике стећи ће теоретско и стручно знање за коришћење метода примењене математике у техничким наукама. Биће обучени да идентификују, формулишу и анализирају сложене математичке методе за решавање техничких проблема.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Кључно место у студију посвећено је развијању компетенција математичкога моделирања ситуације, што је детаљно разрађено на проблемима математичке физике,као и осталих традиционалних техничких дисциплина те и других конкретних области примене математике. Студенти кроз практичне студијске задатке упознају цели процес решавања проблема из реалнога света од обликовања одговарајућег математичког модела, његове анализе, преко решавања одговарајућим математичким (аналитичким, нумеричким и рачунарским) методама и алатима, које је  понекад потребно и самостално развити, па све до интерпретације (смислености) добијених резултата. Студент оспособљава и за даље самообразовање из области математике те научног рада и областима у којима се она примењује.
Мастер примењене математике након завршетка мастер акадесмких студија Математика у техници оспособљени су за рад у систему и високог образовања (Универзитети, високе школе,научно истраживачки институти) и то као сарадници у сарадничким звањима (сарадник у настави, истраживач приправник, стручни сарадник) из области математике те за сарадњу у истраживањима у области математике и других научних дисциплина (природно-математичке науке, техничке науке, медицина и др.). Посебно су оспособљени за занимања у привреди и услужним делатностима (индустријски и технички развојни институти) гдје се захтева способност математичкога моделирања и примена аналитичких и нумеричких метода у другим струкама.
Свршени студенти мастер академских студија Математике у техници су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема,синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Поред осталог студенти су оспособљени да:
•самостално уочавање и решавање једноставнијих проблема у финансијама, или физици и сродним наукама
• уочавају и формулишу теже математичке проблеме, посебно са применама у е физици и, техничким и сродним областима,
•самостално коришћење стручне литературе,
•надограђују постојеће математичко знање,
•по завршетку студија , у зависности од изабраног нематичког предмета , студенти могу радити у банкама, осигуравајућим друштвима, институцијама за процену и управљање ризиком, као и у научним институтима, факултетима, развојним и истраживачким центрима у вези са применама математике у физици и сродним дисциплинама
Квалификације које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти:
- који су показали знање и разумевање у области Математике у техници , које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;
-који су у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научног односно поља студија;
- који имају способност да интегришу знање, решавају сложене проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и судова;
- који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
- који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма мастер академских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина заступљених кроз изборне предмете, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода ипоступака. Мастер студенти Математике у техници су способни да на одговарајући начин напишу и да презентују резултате свог рада. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу информационо-комуникационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним октужењем.
Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте статистичку обраду резултата као и да формулише и донесе одговарајуће закључке.
Свршени студенти Математике у техници стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014