Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Планирање и управљање регионалним развојем на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Планирање и управљање регионалним развојем на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - урбанизам, регионални развој, техничке и економске науке

Диплома/титула - Мастер инжењер урбанизма и регионалног развоја

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n887140829/planiranje-i-upravljanje-regionalnim-razvojem ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма мастер академских студија Планирање и управљање регионалним развојем је да образује и формира висококвалификоване експерте који ће бити способни да разумеју услове, детерминанте и методе за обезбеђење одрживог регионалног развоја у Србији и који ће бити обучени да активно учествују у његовом програмирању и реализацији.
Такође, овај студијски програм ће обезбедити студентима практичне вештине, као и формирање и развој неопходних компетенција у менаџменту планирања регионалне политике. Поштујући регионални развој, студенти ће по завршетку студија бити оспособљени за руковођење капацитетима у националним, регионалним и локалним нивоима, на стратешким, истраживачким и одговорним позицијама, како у Србији тако и у земљама Европске уније.
Додатан циљ студијског програма је и упознавање студената са изазовима и предностима тимског рада, што је за област регионалног планирања од изузетног значаја јер је професионално бављење конципирамо као тимско и мултидисциплинарно. Поред тога, студенти кроз наставни процес развијају способности за саопштавање и кохерентно излагање својих идеја, концепта и резултата истраживачког рада, учећи на тај начин облике квалитетне комуникације са стручном и широм јавношћу.

Исходи
Планирање и управљање регионалним развојем представља мултидисциплинарни студијски програм у коме се прожимају економски, друштвени, еколошки и управни аспекти регионалног планирања и развоја.
Сврха студијског програма је да припреми и оспособи студенте за послове регионалног планирања, као и за позив стручњака за израду, имплементацију и координацију пројеката и стратегија регионалног развоја у нашој земљи, на начин који одговара потребама националне берзе рада у практичној примени знања и вештина неопходних за осмишљавање и спровођење регионалних развојних програма. У складу са тим, курикулум студијског програма конципиран је тако да студенти, кроз активну наставу и самосталан рад, овладају теоријским знањима и практичним вештинама неопходним за професионални рад у овој области, односно да креирају чврсту методолошку основу за бављење будућом струком.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем студијског програма студент стиче опште и предметно-специфичне способности које су у функцији квалитетног обављања стручне, научне и уметничке делатности.
Савладавањем овог студијског програма студент стиче следеће опште способности:
- способности анализе, синтезе и предвиђања последица,
- способност критичког мишљења,
- способност решавања конкретних проблема применом научног метода и поступака.
Овај студијски програм омогућује образовање стручњака са свим потребним специфичним
компетенцијама у менаџменту планирања регионалних политика и развоја.
Ови стручњаци имају развијене компетенције:
- за примену и развој професионалних знања и вредности,
- за планирање и самоевалуацију сопственог професионалног развоја и усавршавања,
- за планирање, програмирање и управљање одрживим регионалним развојем и политиком земаља Европске уније,
- за овладавање процесима, методама, поступцима и техникама истраживања у области регионалног планирања и развоја,
- за анализу тема унутар поља регионалног развоја из перспективе различитих дисциплина,
- за управљање развојним пројектима, градом, људским ресурсима,
- за стратешко управљање у урбаном планирању.
Студенти који заврше овај студијски програм имају свестране компетенције у научној перспективи; стекли су и знају да користе адекватне радне методе и инструмента у научном истраживању; способни су да примене своја знања и научне вештине у одређеним дисциплинама која се баве комплексним питањима; спремни су за самостална научна истраживања као и за објављивање добијених резултата у светски признатим часописима.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014