Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Саобраћај и транспорт на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Саобраћај и транспорт на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - саобраћајно инжењерство

Диплома/титула - Мастер инжењер саобраћаја

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n360840701/saobracaj-i-transportција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Саобраћаја и транспорта. Поред тога, овај студијски програм усмеран је ка развоју креативних способности при разматрању проблема, анализи и критичком мишљењу. Студијски програм мастер академских студија Саобраћаја и транспорта оспособљава студенте за тимски рад и овладавање специфичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који је током процеса студирања стекао знања, која са стручно-научног аспекта могу бити примењена у области планирања и пројектовања саобраћајних и транспортних система, логистике предузећа саобраћаја и транспорта, технологије саобраћајних и транспортних система, организације и управљања саобраћајним и транспортним системима и безбедности и контроле саобраћаја.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука, је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, у циљу одрживог развоја и заштите животне средине. Студенти се оспособљавају да сагледају улогу и место мастер инжењера саобраћаја у оквиру тимског рада, као и развој способности за писање стручних радова и извештаја и саопштавање и јавно излагање резултата рада.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера Саобраћаја у складу са потребама друштва. Студијски програм Саобраћај и транспорт конципиран је тако да обезбеђује стицање компетенција које су засноване на потребама савременог друштва, у коме саобраћајни и транспортни проблеми представљају једну од основних кочница даљег развоја.
Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области саобраћаја и транспорта. Поред тога, студијски програм има за циљ оспособљавање инжењера за самостални рад и стицање знања која представљају добру основу за даље образовање.
Реализацијом овако конципираног студијског програма образују се мастер инжењери Саобраћаја који поседују компетентност у регионалним, европским и светским оквирима.


Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија Саобраћаја и транспорта компетентни су да решавају реалне проблеме из праксе, као и да наставе усавршавање и образовање уколико се за то определе.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, идентификације и анализе проблема, синтезе решења, предвиђања понашања појединих решења и могућности предвиђања добрих и лоших импликација одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти:
-Који су показали знање и разумевање у области саобраћаја и транспорта допуњујући знање стечено на основним академским студијама;
-Који су у стању да примене знање у решавању проблема у познатом и новом, непознатом окружењу, у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научног поља студија;
-Који имају способност да врше критичку анализу, интегришу знање решавајући сложене практичне проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њихових знања и судова;
-Који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знања и начин закључивања стручној или широј јавности;
-Који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма мастер дипломских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака.
Дипломирани студенти Саобраћаја и транспорта способни су да на одговарајући начин напишу и презентују резултате свога рада. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу информационо-комуникационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним окружењем.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају саобраћајним и транспортним системима у сложеним друштвеним условима. Током школовања студент стиче способност да самостално врши истраживања, експерименте, статистичку обраду резултата и друге анализе, као и да примењује стечена знања на решавање конкретних проблема.
Свршени студенти мастер академских студија Саобраћаја и транспорта стичу знања како да економично користе природне ресурсе локалних заједница и целокупне државе у складу са принципима одрживог развоја.
Посебна пажња приликом образовања мастер инжењера посвећује се развоју способности за тимски рад и развоју професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014