Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Саобраћај и транспорт на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Саобраћај и транспорт на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - саобраћајно инжењерство

Диплома/титула - Дипломирани инжењер саобраћаја

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета -http://www.ftn.uns.ac.rs/n1437006196/saobracaj-i-transport

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Саобраћаја и транспорта. Поред осталог, то укључује и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије, развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и свести о неопходности непрестаног учења и усавршавања и после завршетка студија.
Циљ студијског програма је образовање и формирање стручњака који поседује довољно потребног знања из основних инжењерских дисциплина (математика, механика, итд.), из научно стручних и стручно апликативних предмета, као и примене савремених информационих технологија.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука, је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је, такође, и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање постигнутих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију инжењера Саобраћаја у складу са потребама привреде и друштва.
Студијски програм за Саобраћај и транспорт конципиран је са циљем да обезбеди стицање компетенција које су са становишта и друштва и струке оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма за Саобраћај и транспорт у потпуности је у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма школују се и обучавају инжењери саобраћаја који поседују компетентност у европским и светским оквирима.


Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти Саобраћаја су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе, као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења. Поред тога, свршени студенти овог нивоа студија велику пажњу поклањају праћењу и примени новина у струци, као и сарадњи са локалним социјалним и међународним окружењем.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма студент стиче темељно познавање и разумевање дисциплина свих одговарајућих струка, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Обзиром на интердисциплинарни карактер студијског програма посебно је важна способност повезивања основних знања из различитих области и њихова примена. Свршени студенти Саобраћаја способни су да на одговарајући начин напишу и представе резултате свог рада.
Поред основних компетенција, које карактеришу саобраћајну струку, треба истаћи и значај мултидисциплинарности студијског програма и са аспекта рада у државним службама (министарства, локалне самоуправе, јавна предузећа). Инжењери саобраћаја са стеченим квалитетним знањима из више различитих области инжењерства, обученошћу за сагледавање проблема од општег ка појединачном и обратно, и са развијеним способностима за тимски рад, представљају битан кохезиони чинилац у државним службама задуженим за просторно и урбанистичко планирање, изградњу, инфраструктуру и сл.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају транспортним системима.Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте, статистичку обраду добијених података као и да формулише и донесе одговарајуће закључке.
Свршени студенти Саобраћаја стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014