Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Техничка механика и дизајн у техници на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Техничка механика и дизајн у техници на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - машинско инжењерство

Диплома/титула - Мастер инжењер машинства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n1904317289/tehnicka-mehanika-i-dizajn-u-tehnici ција о модулима - Нема модул

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Техничке механике и дизајна у техници. То, поред осталог, укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је и да се образује стручњак који поседује довољно потребног знања из основних инжењерских дисциплина, који уме да анализира задати систем или уредјај користећи математичке технике и физичке законе било да се ради о постојећем систему који треба побољшати или потпуно новом који треба пројектовати, да предвиди његове перформансе и/или испита његову оправданост. Дакле, када је реч о студијском програму за Техничку механику и дизајн, може се говорити о остваривању троструког педагошког циља: разумевање, вештина и дизајн, а што води напретку друштва.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука, је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је потпуно у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука, а то је да се непрекидни развој и достигнућа механике као фундаменталне инжењерске дисциплине уграде у образовање машинских инжењера који треба да решавају проблеме из реалног окружења у складу са потребама друштва. Овде се мисли на моделирање, примене математичких и физичких теорија, употребу модерних компјутерских алата и интерпретирање резултата у облику који може да побољша свакодневни живот. Наши мастер инжењери су способни да допринесу решавању проблема и у области основних наука, и у области индустрије.
Студијски програм је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Техничка механика је увек била кључ технологије у будућности јер обухвата велики опсег компликованих проблема и као таква представља најважнији део базе за развој.
Реализацијом студијског програма за Техничку механику се школују мастер мастер инжењери машинства који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија Техничке механике и дизајна у техници су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе, као и да наставе школовање уколико се за то определе.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђања понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре, а шта лоше стране одабраног решења. Студенти мастер академских студија Техничке механике и дизајна у техници компетентно могу примењивати одговарајуће методе и поступке истраживања и управљати процесима истраживања. Када је реч о специфичним способностима студената, савладавањем студијског програма студент стиче темељно познавање и разумевање дисциплина свих одговарајућих струка, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Током студија студенти развијају способност компетентног повезивања основних знања из различитих области и способност њихове примене у решавању техничких проблема. Свршени студенти Техничке механике и дизајна у
техници способни су да на одговарајући начин напишу и презентују резултате свог рада. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу савремене научне и техничке литературе и информационо-комуникационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним октужењем.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014