Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Чисте енергетске технологије на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Чисте енергетске технологије на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - Интердисциплинарно: Енергетске технологије: Техничко-технолошке науке

Диплома/титула - Мастер инжењер енергетских технологија

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n813119296/ciste-energetske-tehnolgogijeција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је стицање академског и практичног знања из области ЧИСТИХ
ЕНЕРГЕТСКИХ ТЕХНОЛОГИЈА. То, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способности критичког размишљања, развијања способности за тимски рад и овладавања специфичним практичним вештинама потребним за обављање будуће професије.
По природи ствари овај студијски програм обједињује више академских дисциплина које се негују на Факултету техничких наика, и по томе је јединствен. До сада су се студијски програми тежили уским специјализацијама, док овакав програм тежи обједињавању више струка у циљу ефикасног управљања сложеним енергетским токовима у свим енергетским, производним и комуналним секторима.
Дух овог студијског програма је у развијању свести код студената за потребом тимског рада, перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију Мастер дипломирани инжењер енергетских технологија (Маст. дипл. инж. ен. тех.).Студијски програм мастер академских студија конципиран је тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено потребне и корисне.
Факултет техничких наука је дефинисао дипломске задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма је потпуно у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Завршетком овако конципираног студијског програма стиче се компетентност и у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија ЧИСТИХ ЕНЕРГЕТСКИХ ТЕХНОЛОГИЈА компетентни су да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког размишљања, способности анализе проблема и решавања истог, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре, а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак мастер студија стучу студенти:
-који су показали знање и разумевање ЧИСТИХ ЕНЕРГЕТСКИХ ТЕХНОЛОГИЈА, које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког
размишљања и примену знања;
-који су у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним областима унутар научно-образовног поља студија;
-који имају способност да интегришу знање, решавају сложене проблеме и да расуђују на основу доступних информација о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и судова;
-који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
-који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма мастер студија студент стиче темељно познавање разумевање свих дисциплина овог студијског програма, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним и међународним окружењем.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају процесима, апаратима и читавим постројењима из области ЧИСТИХ ЕНЕРГЕТСКИХ ТЕХНОЛОГИЈА.
Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте, статистичку обраду резултата као и да формулише и донесе одговарајуће закључке.
Свршени студенти мастер академских студија ЧИСТИХ ЕНЕРГЕТСКИХ ТЕХНОЛОГИЈА стичу знања како да економично користе природне ресурсе у складу са принципима одрживог развоја.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014