Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Чисте енергетске технологије на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Чисте енергетске технологије на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - Интердисциплинарно: Енергетске технологије: Техничко-технолошке науке

Диплома/титула - Дипломирани инжењер енергетских технологија

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета -http://www.ftn.uns.ac.rs/n443486161/ciste-energetske-tehnolgogije ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и вештина из области Чистих енергетских технологија. То, поред осталог укључује и развој креативних способности: разматрања проблема и способности критичког размишљања, развијања способности за тимски рад и овладавања специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује знања из основних теоријских дисциплина (математика, механика, електро-машинских материјала, ...), термодинамике, механике флуида, електротехнике, заштите животне средине, аутоматског управљања, савремених информационих технологија и, свакако, енергетике и енергетског менаџмента.
У складу са циљевима образовања стручњака на ФТН и духу самог студијског програма један од циљева је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини, заштите животне средине и развоја способности тимског рада.

Исходи
Раст енергетске потрошње у свим областима људске делатности, раст људске популације,
ограничених количина фосилних горива и значајан пораст концентрације гасова стаклене баште у атмосфери, наметнуо је потребу трагања за новим енергетским технологијама, које ће бити ефикасније, и за новим врстама енергетских извора, који ће бити обновљиви, а да при њиховој употреби загађење животне средине буде одрживо.
Сврха студијског програма је образовање студената за професију инжењера енергетских технологија у складу са потребама друштва. Овај програм нуди студентима посебна знања из области машинског, електро и инжењерства заштите животне средине, али и вештине које се односе на менаџмент. У времену трагања за путевима одрживог друштвеног развоја изражена је тежња и потреба интегрисања разних специјалних знања. Овај програм нуди управо такву интеграцију.
Студијски програм основних академских студија Чисте енергетске технологије је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено потребне и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма Чисте енергетске технологије је потпуно у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују дипломирани инжењери
енергетских технологија који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршетка студија студенти програма ЧИСТЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе.
Компетенција укључује, пре свега, развој способности критичког размишљања, способности анализе проблема, метода решавања, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре, а шта лоше стране одабраног решења.
Када је реч о специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма студент стиче темељно познавање и разумевање дисциплина свих одговарајућих струка, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Обзиром на интердисциплинарни карактер студијског програма посебно је важна способност повезивања основних знања из различитих области и њихова припрема. Свршени студенти Чистих енергетских технологија су способни да на адекватан начин саопште резултате свог рада.
Након завршетка студијског програма студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним и међународним окружењем. Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају процесима, апаратима и читавим постројењима из области ЧИСТИХ ЕНЕРГЕТСКИХ ТЕХНОЛОГИЈА. Студенти стичу знање како да економично користе расположиве природне ресурсе у складу са принципима одрживог развоја. Посебно се обраћа пажња на развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014