Articles

Сингидунум Универзитет - Интегрисани универзитет - Савремене информационе технологије на српском и енглеском језику - МАС - ПМ

Студијски програм - Интегрисани универзитет - Савремене иформационе технологије на српском и енглеском језику - МАС - ПМ

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - Рачунарске науке

Диплома/титула - Мастер информатичар

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Београд

Информације о садржају студијског програма

Савремене информационе технологије - опције:

  • Заштита информационих система и дигитална форензика
  • Интелигентни пословни системи
  • Савремене интернет технологије

Линк ка списку предмета - http://catalogs.singidunum.ac.rs/catalogue/srb/master/sit

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Сврха овог студијског програма јесте стицање знања из различитих научних и стручних информатичких области, неопходних за разумевање и овладавање сложеним процесима савремених информационих технологија Мастер студијски програм је резултат вишегодишње анализе и сарадње стручњака из различитих домена, чији је циљ да се понуде нови и модерни програми у области информационих технологија. Данашње савремено пословно окружење захтева нови тип информатичког кадра који комбинује различите вештине у области информационих технологија. Такав кадар треба да дефинише ИТ стратегију организације, идентификује потребе за информационим системима како би побољшао перформансе и ефективност организације, изабере и набави одговарајуће интегрисано пословно решење, интегрише нова пословна решења са постојећим системима, надгледа развој и имплементацију система као и да управља и руководи ИТ пројектом како би се обезбедила ефективност у пружању квалитетне информације крајњим корисницима. Захтева се један целокупни поглед на организацију и разматрање различитих домена као што су заштита система, инфраструктура рачунарских мрежа, пословна интелигенција, примена савремених Интернет технологија и др. Развој и примена таквих система омогућиће проактиван начин вођења пословања.

Циљ усмерења студијског програма из области заштите информација је стицање знања и вештина у примени савремених криптолошких механизама заштите података. Стичу се знања из шифарских система, а детаљно се разматрају сви релевантни криптолошки параметри, како са становишта генерисања тако и са становишта њихове дистрибуције. Примењују се и анализирају најпознатији шифарски алгоритми, а практично се разрађују механизми за програмирање и имплементацију сопствених решења. Посебан акценат се ставља на генерисање и дистрибуцију криптолошких параметара који се заснивају на смарт картицама и на биометрици. Циљ усмерења ка дигиталној форензици је стицање знања и вештина у домену форензичке истраге, аквизиције дигиталних података и форензичке анализе, усвајање техника и алата дигиталне форензике и савладавање специфичности вештачења у информационо комуникационим технологијама.

У области Савремених информационих система циљ мастер студијског програма је усвајање техника које се баве методолошким и алгоритамским аспектима у области развоја софтверских производа. Проучавају се модели сазревања интеграционих процеса, технике објектно-оријентисане анализе и пројектовања кроз употребу ЦАСЕ алата, архитектуре интегрисаних информационих система и коришћење алата који омогућавају интеграцију информационих решења и сл. Посебна пажња се посвећује СОА архитектури и модулима пословних информационих система и могућностима њихове интеграције. Изучавају се и алати за развој географских информационих система и обезбеђују знања о географским информационим системима и технологијама које подржавају и развијају пословне функције и пословну интелигенцију. Поред тога, студенти се оспособљавају у вођењу пројекта информационих система и развоју аналитичких база података.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Циљ студијског програма из домена Интелигентних система обухвата стицање знања из широке области рачунарске интелигенције, а посебно из техника неуронских мрежа, квазилогике, еволуционих и генетских алгоритама, као и општих принципа машинског учења. Посебна пажња се посвећује разумевању базичних алгоритама из овога домена, као и њихових индуктивних способности мерених степеном генерализације, односно, перформанси на скуповима примера који нису учествовали у обучавању. Кроз овладавање адекватним алатима из ове области студенти стичу знања која се односе на процену адекватности појединих метода за задато програмско подручје, као и начина њихове евалуације.

Извори података

Сајт факултета: http://singidunum.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://singidunum.ac.rs/

март 2015. године


vodic-kroz-diplome