Научно поље - Техничко - технолшке науке
Научна област - ...
Диплома/титула - Дипломирани ињжињер пољопривреде
Ниво студија - ОАС - основне академске студије
Број ЕСПБ бодова - 240
Место где се изводи студијски програм - Пољопривредни факултет у Новом Саду
Линк ка списку предмета - http://polj.uns.ac.rs/Files/Akreditacija/Osnovne_akademske_studije/01_vocarstvo_i_vinogradarstvo.pdf ција о модулима - Нема модула
Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је образовање и оспособљавање студената за непосредан
рад у производњи, односно подизању нивоа приноса и квалитета уз очување животне
средине (одрживи развој) у гајењу воћака и винове лозе.
Студент треба да стекне основно знање у познавању помолошких (морфолошких,
анатомских, биолошких, физиолошких, биохемијских и физичких) особина различитих
воћних врста и винове лозе, те њихових захтева према условима спољашне средине и
основне елементе њихове технологије производње и искоришћавања.
По завршетку студија воћарско виноградарског студијског програма формирају се
стручњаци способни за развој и примену својих знања у непосредној производној пракси.
Стечени ниво, истовремено, обухвата неке аспекте који се ослањају на кључна знања
у области биотехнолошке научне области, односно у подручју воћарско виноградарске
производње.
Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију инжењера воћарства и
виноградарства у складу са потребама и развојем друштва и савремених тенденција науке.
Студијски програм је конципиран да образује високо компетентне стручњаке са знањима и
вештинама која омогућавају реализацију воћарско виноградарских пројеката, производњу и
комерцијализацију садног материјала, подизање воћњака и винограда, конвенционалан и
неконвенционалан приступ оплемењивању воћних врста и винове лозе, екотоксикологију и
заштиту животне средине.
Реализацијом студијског програма конципираног на овакав начин школоваће се
инжењери воћарства и виноградарства који поседују компетентност у националним,
европским и светским оквирима.
Сврха студијског програма је да се образовање младих стручњака подигне на научни
ниво и да стеченим знањима инжењери постају оспособљени за даље образовање.
Дипломирани студенти Воћарства и виноградарства су компетентни и квалификовани
да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то
определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења,
способности анализе проблема, синтезе структурних елемената, предвиђање и формирања
решења прецизно дефинисаних за конкретне и апстрактне проблеме.
Када је реч о специфичним способностима студента, усвајањем студијског програма
студент стиче фундаментално познавање и разумевање дисциплина биолошких и техничких
области, као и способност решавања конкретних проблема уз имплементацију научних
метода и поступака. С обзиром на интердисциплинарни карактер студијског програма
Воћарства и виноградарства посебно је важна способност повезивања фундаменталих и
техничких дисциплина. Дипломирани студенти основних академских студија Воћарства и
виноградарства су способни да на адекватан начин организују производњу високо
квалитетног садног материјала, подижу и негују воћњаке и винограде по највишим
принципима интегралне и органске производње и реализују воћарско виноградарске
пројекте. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу савремених
информационих технологија и алата.
Дипломирани студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у
пракси и праћење и примене новина у струци, решавање проблема на свим нивоима и
сарадњу са локалним друштвеним и међународним окружењем.
Током школовања студент стиче способност да самостално ради експерименте, тумачи и
статистички обрађује резултате као и да формулише и донесе коректне, реалне и
применљиве закључке.
Дипломирани студенти Воћарства и виноградарства стичу и компетенције како да
одрживо користе природне ресурсе Републике Србије у складу са основним принципима
одрживог развоја.
Сајт факултета: http://polj.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://polj.uns.ac.rs/Srpski/akreditacija_fakulteta.html
мај 2014