Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет - Агроекономија - ОАС - ДХ

Студијски програм - Агроекономија

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - 

Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ МЕНАЏЕР

Ниво студија - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Београд, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/8  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Основни циљ студијског програма је преношење најновијих научних и стручних знања и вештина из области агроекономије. Други значајан циљ је континуирани свеобухватни развој свих агроекономских аспеката пољопривредне производње и прехрамбене индустрије заснован на модерним принципима и стандардима.

Студијски програм има као циљ усмеравање студија ка стицању знања и вештина потребних за профитабилну пољопривредну производњу и прехрамбену индустрију искоришћавањем обновљивих природних ресурса, уз заштиту околине, очување ресурса руралних подручја и културног наслеђа.

Један од приоритетних циљева је даљи развој концепта образовања студената који нуди комплетног стручњака спремног за све изазове пољопривредне производње новог времена, уз истовремено стварање услова за стицање специјалистичких знања каква су потребна за конкурентну пољопривредну производњу (свих њених грана и облика).

У овом циклусу студија не обезбеђују се само теоријска знања која је тешко применити у пракси, већ се стичу и извесна практична знања релевантна за тржиште рада. У основи овај студијски програм има за циљ модификацију образовног система у складу са Болоњским процесом, односно постепено омогућавање својим студентима укључивање у европски високошколски образовни простор и реализацију европске заједничке пољопривредне политике.

Очекивани исходи:
Савладавањем основних академских студија студенти стичу применљива знања у области агроекономије, оспособљени су за коришћење литературе и преношење знања, као и наставак студија на дипломским академским студијама. Поред тога, студенти стичу опште и предметно специфичне способности у функцији квалитетног обављања стручне делатности у агроекономији. Предметно-специфичне способности се огледају у познавању: појмова, категорија, метода и процедура у планирању и састављању и решавању рачуноводствено-финансијских аспеката аграра и оцене инвестиционог и комерцијално-спољнотрговинског пословања пословних система пољопривреде и прехрамбене индустрије, укључујући и организационо-економске аспекте руралног развоја, задругарства и тржишта, промета и маркетинга пољопривредних производа. Овде се такође укључују и садржаји управљања, руковођења, планирања, пројектовања и консалтинга пословних система пољопривреде и прехрамбене индустије.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Завршетком студија студент је оспособљен за:

- обављање послова организације производње и прераде, маркетинга и превоза пољопривредно-прехрамбених производа, сировина, помоћног материјала и средстава за производњу намењених пољопривредним и пословним системима прехрамбене индустрије.

- обављање послова у банкама, осигуравајућим друштвима, представништима, развојним, царинским службама, у агенцијама, владиним агенцијама, саветодавним пољопривредним службама и као менaџери у области агробизниса.

- сакупљање и разврставање идеја и података у предвиђеном, дефинисаном и стандардном формату, анализирање података према упутству применом одговарајућих принципа и метода класификације, вршење процене и вредновање поузданости података уз примену дефинисаних метода или упутстава и
примењивање принципа и методе за прецизно и пажљиво решавање одређеног стручног питања.

Завршетком основних академских студија студент овладава методама тимског рада, користи литературне и друге информационе изворе, вреднује себе и друге на одговарајући начин, користи методе прикупљања података и информација, рангира и одабира податке, показује самосталност и одговорност за сопствено учење, овладава методама комуницирања у облику прилагођеном стручној дисциплини и пише извештај о практичним поступцима на јасан и концизан начин.

Извори података

Сајт факултета: http://www.agrif.bg.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.bg.ac.rs/files/sr/studije/katalozi/Univerzitet-u-Beogradu-Katalog-osnovnih-i-integrisanih-studijskih-programa.pdf

мај 2014.


vodic-kroz-diplome