Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет - Воћарство и виноградарство - МАС - ТТ

Студијски програм - Воћарство и виноградарство

Научно поље - Техничко - технолошке науке

Научна област - Биотехничке науке

Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР ПОЉОПРИВРЕДЕ – МАСТЕР

Ниво студија - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Београд, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/20  ција о модулима - Нема модул

Модули:

- Воћарство

- Виноградарство

- Оплемењивање воћака и винове лозе

- ПчеларствоМодули

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма дипломских академских студија су постизање компетенција које означавају завршетак дипломских академских студија, одређени степен специјализације, као и оспособљеност за истраживачки рад из области наука о воћарству, виноградарству, оплемењивању воћака и винове лозе и пчеларству.

Циљ програма је и развијање предметно-специфичних компетенција: детаљно познавање начина и метода пројектовања, експлоатације и реализације воћарске, виноградарске и пчеларске производње у функцији одрживог развоја пољопривреде; примену одговарајућих мера за повећање ефикасности рада и веће економске добити, уз контролу квалитета добијених производа; самосталној изради студија и пројеката у области воћарства, виноградарства и пчеларства.

У основи овај студијски програм има за циљ прилагођавање образовног система у складу са Болоњским процесом, односно постепено омогућавање својим студентима укључивање у европски високошколски образовни простор и реализацију европске заједничке пољопривредне политике. Основна оријентација студијског програма је промовисање европске сарадње у осигурању квалитета, и развоја компатибилних критеријума и метода студирања. То значи прихватање европских димензија у високом образовању, међуинституционалне сарадње и шеме мобилности, као и интегралних програма студирања и истраживања у области воћарства, виноградарства, оплемењивања воћака и винове лозе и пчеларства.

У току студирања активности су усмерене на буђење код студената интереса за воћарско-виноградарску струку, упућивање на самостално и самоиницијално истраживање и информисање у области коју студирају, стварање свести о неопходности перманентне едукације у овој струци, као и упућивање студената на критички приступ понуђеним или расположивим информацијама.

Ови циљеви постижу се разноврсним методама наставе (класична предавања, лабораторијске вежбе, теренске вежбе и методе интерактивне наставе). Од метода интерактивне наставе користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења. Циљ овог студијског програма је школовање свестраног, друштвено одговорног и стручног дипломираног инжењера способног да се суочи са сложеним проблемима воћарства, виноградарства и пчеларства које савремено друштво намеће.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Компетенције:

Објективно вредновање свог рада и рада других, комуницирање са стручњацима из других области, поседовање професионалне етике, способност планирања и организовања производње, способност независног рада, овладавање методима истраживања, извођења експеримената, статистичка обраду података и тумачење резултата, креативност и друго.

Извори података

Сајт факултета: http://www.agrif.bg.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/20

мај 2014.


vodic-kroz-diplome