Научно поље - Техничко - технолошке науке
Научна област - Биотехничке науке
Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР ПОЉОПРИВРЕДЕ – МАСТЕР
Ниво студија - мастер академске студије
Број ЕСПБ бодова - 60
Место где се изводи студијски програм - Београд, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
Линк ка списку предмета - http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/20 ција о модулима - Нема модул
Модули:
- Воћарство
- Виноградарство
- Оплемењивање воћака и винове лозе
- ПчеларствоМодули
Циљеви студијског програма дипломских академских студија су постизање компетенција које означавају завршетак дипломских академских студија, одређени степен специјализације, као и оспособљеност за истраживачки рад из области наука о воћарству, виноградарству, оплемењивању воћака и винове лозе и пчеларству.
Циљ програма је и развијање предметно-специфичних компетенција: детаљно познавање начина и метода пројектовања, експлоатације и реализације воћарске, виноградарске и пчеларске производње у функцији одрживог развоја пољопривреде; примену одговарајућих мера за повећање ефикасности рада и веће економске добити, уз контролу квалитета добијених производа; самосталној изради студија и пројеката у области воћарства, виноградарства и пчеларства.
У основи овај студијски програм има за циљ прилагођавање образовног система у складу са Болоњским процесом, односно постепено омогућавање својим студентима укључивање у европски високошколски образовни простор и реализацију европске заједничке пољопривредне политике. Основна оријентација студијског програма је промовисање европске сарадње у осигурању квалитета, и развоја компатибилних критеријума и метода студирања. То значи прихватање европских димензија у високом образовању, међуинституционалне сарадње и шеме мобилности, као и интегралних програма студирања и истраживања у области воћарства, виноградарства, оплемењивања воћака и винове лозе и пчеларства.
У току студирања активности су усмерене на буђење код студената интереса за воћарско-виноградарску струку, упућивање на самостално и самоиницијално истраживање и информисање у области коју студирају, стварање свести о неопходности перманентне едукације у овој струци, као и упућивање студената на критички приступ понуђеним или расположивим информацијама.
Ови циљеви постижу се разноврсним методама наставе (класична предавања, лабораторијске вежбе, теренске вежбе и методе интерактивне наставе). Од метода интерактивне наставе користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења. Циљ овог студијског програма је школовање свестраног, друштвено одговорног и стручног дипломираног инжењера способног да се суочи са сложеним проблемима воћарства, виноградарства и пчеларства које савремено друштво намеће.
Компетенције:
Објективно вредновање свог рада и рада других, комуницирање са стручњацима из других области, поседовање професионалне етике, способност планирања и организовања производње, способност независног рада, овладавање методима истраживања, извођења експеримената, статистичка обраду података и тумачење резултата, креативност и друго.
Сајт факултета: http://www.agrif.bg.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/20
мај 2014.