Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет - Прехрамбена технологија - ОАС - ТТ

Студијски програм - Прехрамбена технологија

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - Биотехничке науке

Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНО ИНЖЕЊЕР ПОЉОПРИВРЕДЕ

Ниво студија - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Београд, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/viewall/1  ција о модулима - Нема модул

Модули:

- Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
- Технологија ратарских производа
- Технологија конзервирања и врења
- Технологија анималних производа

Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви
Основни циљ студијског програма је преношење најновијих научних и стручних знања и вештина из области прехрамбене индустрије. Други значајан циљ је континуирани свеобухватни развој свих аспеката прехрамбене технологије заснован на модерним принципима и стандардима.

Студијски програм има као циљ усмеравање студија ка стицању знања и вештина потребних за профитабилну производњу хране, пре свега искоришћавањем обновљивих природних ресурса уз заштиту околине, очувања ресурса руралних подручја и културног наслеђа. Следећи основни циљ
студијског програма је пружање могућности за стицање врло разноврсних практичних знања из свих грана и области прехрамбене технологије тј. прераде свих пољопривредних производа који се користе као непрерађене намирнице за исхрану и пре свега за прераду до готових прехрамбених производа. Један од приоритетних циљева је даљи развој концепта образовања студената који нуди комплетног стручњака спремног за све изазове у прехрамбеној индустрији новог времена, уз истовремено стварање услова за стицање уско специјалистичких знања, каква су потребна за конкурентну производњу хране од специфичних сировина.

Очекивани исходи
Савладавањем основних академских студија студенти стичу применљива знања у области прехрамбене технологије, оспособљени су за коришћење литературе и преношење знања, као и да наставе студије на мастер академским студијама. Поред тога, студенти стичу опште и предметно-специфичне способности како би квалитетно испунили своје обавезе у привреди – прехрамбеној индустрији. Предметно-специфичне способности се огледају у познавању: основних биолошких, реолошких, нутритивних и технолошких карактеристика сировина биљног и анималног порекла које се чувају ради касније прераде у процесу производњи хране, моделирање процеса који су одговорни за каснију оптимизацију технолошких поступака производње хране како би се очувала или побољшала
нутритивна вредност, органолептичка прихватљивост, здравствена безбедност и економска оправданост уз могућности стварања затворених технологија чиме би се смањила количина отпада и тиме спречило загађивање читаве биосфере.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Компетенције:

Објективно вредновање свог рада и рада других, комуникација са стручњацима из других области, поседовање професионалне етике, способност планирања и организовања производње, способност независног рада, овладавање методама истраживања, извођења експеримената, статистичка обрада података и тумачење резултата, креативност.

Извори података

Сајт факултета: http://www.agrif.bg.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.bg.ac.rs/files/sr/studije/katalozi/Univerzitet-u-Beogradu-Katalog-osnovnih-i-integrisanih-studijskih-programa.pdf

мај 2014.


vodic-kroz-diplome